Şimdi İletişime Geçin!
Translate to Türkçe
Translate to İngilizce
Translate to Almanca
Translate to Arapça
Translate to Rusça

Kimyasal Arıtma Tankı

KİMYASAL ARITMA TANKLARI

Endüstriyel atıksu arıtma tesislerinde koagülasyon, nötralizasyon ve flokülasyon işlemlerinin gerçekleştirildiği sistemlerdir.

Kimyasal arıtma tankları 2 adet hızlı karıştırma (koagülasyon ve nötralizasyon), 1 adet yavaş karıştırma(flokülasyon) ünitelerinden oluşmaktadır.

Koagülasyon nedir ?

Koagülasyon atıksu içerisindeki kolloidlerin ve askıda katı maddelerin uygun PH’larda küçük taneli floklar haline getirilmesi işlemidir. Koagülasyon ünitesinde hızlı karıştırma işlemi uygulanmaktadır.

Koagülasyon tanklarına koagülant (kimyasal madde) madde ilavesiyle hızlı karıştırma işlemi sağlanarak küçük taneli floklar oluşturulur.

Koagülant madde istenilen PH düzeyine göre manuel ya da Ph kontrollü şekilde dozlanabilir.

Koagülasyon ünitesinde oluşturulan floklar sonraki üniteye suyun cazibesi ile geçiş yapar.

Nötralizasyon nedir ?

Nötralizasyon tankları atıksuyun asidik ya da bazik olması durumuna göre atıksu içerisine yardımcı koagülantlar dozlanarak uygun PH aralığını sağlamak için kullanılan tanklardır.

Koagülasyon ünitesinde oluşturulan küçük taneli flokların ve atıksuyun PH’ını dengelemek için kullanılır. Ayrıca flokların olgunlaşması için yardımcı koagülantlar dozlanır.

Nötralizasyon tanklarında hızlı karıştırma işlemi uygulanmaktadır.

Flokülasyon nedir ?

Flokülasyon yumaklaştırma işlemidir. Koagülasyon ve nötralizasyon ünitelerinde olgunlaştırılan flokların flokülant madde yardımıyla yumaklaştırılarak floklara hacim ve ağırlık kazandırmak için kullanılmaktadır.

Kimyasal arıtma işleminin son basamağıdır.

Flokülasyon tankında hacmi ve ağırlığı artırılan floklar suyun cazibesi ile çöktürme tanklarına geçiş yapmaktadır. Çöktürme tankları tabanına çökelen floklar tank tabanından çamur pompaları ile uzaklaştırılmaktadır. Yüzeyde kalan arıtılmış duru ise cazibesi ile savaklanarak bir sonraki üniteye geçiş yapmaktadır.

Flokülasyon tanklarında yavaş karıştırma işlemi uygulanmaktadır.

 

Karıştırma ünitelerine kimyasal madde dozajı yapılarak hesaplanan devirlerde karıştırma işlemi yapılmaktadır. Oluşturulan floklar(kimyasal çamur) bir sonraki ünite olan kimyasal çöktürme sistemine iletilmektedir.

Kimyasal arıtma tankları tasarlanırken arıtılacak atıksuyun sektörü, atıksuyun yapısı ve karakteri, karıştırma süreleri, hidrolik yük gibi kriterler baz alınarak kimyasal arıtma tankları tasarlanmaktadır.

Kimyasal arıtma tankları projesine göre hesaplanan ya da istenilen boyutlarda imal edilebilir. St.37 + Epoxy Boya malzemeden imal edilmekle birlikte ortamın asidik ya da korozif olması durumuna göre korozyona dayanıklı paslanmaz çelik ve türevlerinden de imal edilebilmektedir.

Kimyasal arıtma tankları kimyasal arıtma işleminin yapıldığı tüm endüstrilerde kullanımı uygundur. 50 m3/sa üzeri debilerde betonarme ünitelerin kullanılması gerekmektedir.